Да разгледаме заедно
Да научим повече за
Препоръчваме Ви
Виртуална библиотека

Ваканция, здравей! - Празник на третокласника

Ваканция, здравей!
 
Празник на третокласника
по случай завършване на учебната 2007/2008 година

 

 

І. Драги ученици, скъпи учители,

Добре дошли на последния си урок за настоящата 2007/2008 учебна година. Той ще бъде по-различен, надяваме се, и по-интересен за вас. Изключително радостни сме, че избрахте днес, тук при нас – в ДО на РБ „Емануил Попдимитров” да проведете Празника си по случай завършване на учебната година.

В месец май – Месецът на ОУ „Даскал Димитри” в РБ „Емануил Попдимитров” – Кюстендил, а и почти през цялата учебна година Детски отдел на библиотеката посетиха много ваши по-големи и по-малки съученици, с които проведохме различни мероприятия: посещения и запознаване с ДО; библиотечен урок, посветен на 130 години от Освобождението на България; библиотечен урок за Калина Малина по повод 110 години от рождението й; участие в Маратона на четенето на 23 април; литературна вечер „В творческия свят на Васил Гьошев” по повод 70 години от рождението, 50 години писателска дейност и издаване на новата му книга „Лафове за гафове”. През целия месец фоайето на библиотеката украсяват рисунки на ваши съученици. Инициативата „Месец на училището в библиотеката” от проекта „Библиотеката и училището – заедно можем повече” завършваме днес с настоящия урок. Но да започваме. Обстановката е празнична, времето слънчево, настроението ваканционно.

ІІ. Започваме с една игрословица. Нека си припомним, какво точно учихте в трети клас. (Поставя се игрословицата, задават се въпроси и се пише вярното решение. След попълването в средата отвесно се получава ЧЕТВЪРТИ   КЛАС).

ІІІ. Да, четвърти клас. Той ви предстои. За него трябва да се подготвите през лятото, защото е по-труден и ще изучавате нови и интересни неща. Но преди това ще получите ученическите си книжки, от които ще разберете, с кои предмети в 3 клас сте се справили най-добре, къде имате трудности. (Г-жа Терзийска, Точева, Златанова и г-н Колевски раздават ученическите книжки - на фона на музика).

ІV. Виждам колко много се вълнувате, гледайки оценките, които сте получили през учебната година. А трудихте ли се упорито през цялата година? Дали бяхте послушни? Помислете! Ако нещо сте пропуснали, дългата лятна ваканция е пред вас и ще имате време да наваксате. В навечерието на 1 юни – Денят на детето, ние, вашите учители, родители, приятели, ви честитим празника и ви пожелаваме весели, безгрижни игри, развлечения, пътешествия и много нови приятели през голямата ваканцията. Искрено се надяваме, че и книгите ще бъдат ваши по-специални и истински приятели, защото най-необикновените странствания и приключения ви очакват върху „крилете” на книгата, в тях ще се срещнете със своите любими герои. Затова е добре през дългите летни дни да отделяте време за любимите си книжки и предприемате ежедневни полети с тях. Сега искам да ви въведа в чудния свят на книгите, като ви прочета стихотворението на Елисавета Багряна „За вас, деца любими”. (Чета стихотворението.)

Не случайно ви прочетох това стихотворение на Елисавета Багряна, чиято 115-годишнина от рождението честваме през настоящата година. В 4 клас вие ще намерите някои от нейните най-хубави стихотворения в читанките си. Освен нейни произведения, вие ще изучавате и много приказки, разкази и стихотворения от българските творци Анастас Стоянов, Лъчезар Станчев, Надя Кехлибарева, Леда Милева, Ангел Каралийчев и много други, така както и произведения от чужди автори: Алън Милн, Роалд Дал, Марк Твен, Оскар Уайлд, Ернст Хофман, Александър Пушкин, Астрид Лингрен. Всички книжки, които трябва да прочетете през лятната ваканция, подходящи за вашата възраст и застъпени в учебната програма за следващата учебна година са на ваше разположение в Детския отдел на РБ „Емануил Попдимитров” и ние - Галя Симеонова и Елка Тодорова с удоволствие ще ви ги предоставим през лятото, за да може подготвени и спокойни да започнете 4 клас. Не забравяйте – това ще е последната година с вашите любими учители.

V. В края на нашия необикновен, празничен урок в импровизираната класна стая на открито, след голямото учебно приключение, всеки от вас ще получи ЕДНО МАЛКО ЛЯТНО ПОРЪЧЕНИЕ.