Да разгледаме заедно
Да научим повече за
Препоръчваме Ви
Виртуална библиотека

Коледа

К О Л Е Д А

Рождество Христово и  Коледа са най-хубавите, най-чаканите семейни християнски празници. Като предвестник на най-големия черковен зимен празник- Бъдни вечер и Рождество Христово, се смята денят на св. свещомъченик Игнатий Богоносец (20 декември), денят на един от светците, проповедници на Христовото слово. Хората смятат, че първият човек, който този ден влезе в дома ти, трябва да пожелае здраве, благополучие, плодородие и берекет през годината.

Най-чаканият и радостен зимен празник е Коледа. Започва от 24-ти декември с Бъдни вечер - нощта на раждането на Христос.

В отделните райони на страната при празнуването на Бъдни вечер има различия, но общото е, че тогава се слагат на семейната трапеза само постни ястия - зелеви сърми, зрял боб, сушени чушки, баница с тиква, компоти от ошаф, варено жито, орехи, лешници, плодове и кравай с късмети. Тази вечер се прекадяват с тамян всички помещения на дома, кошари и обори, в огнището се запалва специално подбрано дърво (пън), т.нар. бъдник, който трябва да гори през цялата нощ. Традиция е да се събира цялото семейство около софрата (в някои райони в миналото се вечеряло на нова черга на пода, застлан със слама отдолу), а ако дойде гостенин – него ”Господ го изпраща”. Най-възрастният мъж прочита молитва, благославя трапезата и начупва питката с късметите. Бъднуването трае цяла нощ, до зори, като домовете се обикалят от коледари, които благославят за здраве и плодородие, а стопаните им дават орехи и сушени плодове.

На сутринта след Бъдни вечер започва същинската Коледа, наричана сред хората от селата Божич. Тогава, след сутрешната черковна служба, вече може да се яде месо - “да се облажи човек”.

Три дни се празнува Коледа, три дни хората честват раждането на Сина Божи. Събират се близки и познати, празнуват имени дни, укрепват се семейните връзки,приобщават се по-младите към традициите и празниците на народа.

При празнуването на Коледа всички християнски народи имат три общи елемента: Бъдник, коледна елха и коледни подаръци. Коледният бъдник е символ на светлината. Коледната елха по свой начин ни напомня, че Исус Христос е дървото на живота, около което се събират всички вярващи в него. Елхата, направена на Бъдни вечер, стои до Богоявление. В българската традиция тя се въвежда на 27 декември 1879 г. Подаръците, които си разменят в семейството, роднини и приятели на Коледа е древен обичай. В празничния ден всеки иска да зарадва близките си с по-специално внимание. Подаръците са опаковани красиво и се поставят под елхата или пък се поднасят с клонка от бор или дрян за здраве. Подаръците за децата се носят от Дядо Коледа и неговата помощничка Снежанка.