Да разгледаме заедно
Да научим повече за
Препоръчваме Ви
Виртуална библиотека

Коледа и Нова година на българи, роми, евреи, арменци и турц

Коледа и Нова година на българи, роми,
евреи, арменци и турци в България
 

Коледните и новогодишни празници ни предразполагат към чудеса и вълшебства, затова нека започнем с една приказка:

Живял някога могъщ цар, който решил да изтреби всички цигани, защото другите хора в царството все се оплаквали от тях. Царицата научила за това решение и отишла при съпруга си. Помолила го да се разходят из градината на двореца, пълна с разцъфтели цветя, които греели като дъга след дъжд.

- Господарю, ти толкова обичаш лалетата – казала съпругата. – Защо не заповядаш да изскубнат всички други цветя и да насадят само лалета?

Царят се засмял:

- Защото с различни цветя градината е по-хубава.

- А защо тогава си решил да изтребиш циганите? – попитала царицата. – Нали и държава, в която човеците са различни е по-хубава и по-силна? В нея има хора и за войници, и за търговци, и за строители и за музиканти.

Царят свел поглед и се замислил, а на другия ден отменил жестоката си заповед.

Както различните цветя от тази приказка цъфтят в една градина, така и хора с различен етнически произход живеят в една държава – България. Те се различават по своя майчин език, по обичаите си и по религията, която изповядват, но си приличат по това, че са хора, които обичат своята родина и ценят човешките добродетели – трудолюбие, справедливост, любов към семейството.Българи, роми, турци, арменци, евреи и представители на други етноси от векове са заедно в границите на българската държава. Общият език, на който те разговарят помежду си, е българският, но всяка етническа група има и свой собствен език, свои приказки и песни, свои обичаи и празници.

През пролетта християните – българи и арменци, празнуват Великден, евреите своя празник Песах, а турците-мюсюлмани – Курбан Байрам. През зимата са християнската Коледа и Нова година, мюсюлманският Рамазан Байрам, ромската Василица и празникът на евреите Ханука.