Да разгледаме заедно
Да научим повече за
Препоръчваме Ви
Виртуална библиотека

130 години от Освобождението

130 години от ОСВОБОЖДЕНИЕТО
 

12 април 1877 година – 3 март 1878 година: две дати, рамкиращи обявяването и края на Руско-турската освободителна война! Две дати, а между тях низ от опияняващ възторг и нечовешки страдания, от чутовни подвизи и десетки хиляди свидни жертви от страна на руската армия и на българските опълченци, извоювали СВОБОДАТА НА БЪЛГАРИЯ!

 3 март 1878 г. Сан Стефано – подписването на историческия мирен договор между Русия и Турция. България отново е независима и свободна държава. На тази велика дата в моговековната ни история ние отбелязваме нашия НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК!

Днешната тематична вечер е своего рода един открит урок по родолюбие. Той е резултат от множество библиотечни уроци през месеците януари и февруари, провеждани в Регионалната библиотека с   ученици и учители от почти всички училища в град Кюстендил: ОУ „Христо Ботев”, ОУ „Ильо Войвода”, ОУ „Св. Пайсий Хилендарски”, ОУ „Проф. Марин Дринов”, ОУ „Св. св. Кирил и Методий”, НУ „Св. Климент Охридски” и ОУ „Даскал Димитри”.

Обединени от общата кауза Освобождението и Националния празник на България, ние, библиотечните специалисти и вие, нашите партньори от училищата, извървяхме заедно пътя на изследователя, като вашите учители и нашите колеги бяха ваши вещи гидове в необятния свят на информацията. В крайна сметка, надяваме се, вашите презентации да бъдат един качествен информационен продукт, с който взаимно да обогатим познанията си по темата.

Под ръководството на своите учители и специалистите от съответните институти бяха направени съвместни проучвания и издирвания на литература за Осбождението в Регионалната библиотека, Регионалния исторически музей и Държавния архив. Клубовете по краезнание и журналистика, с които работихме, имаха за задача да осъществят една своеобразна експедиция за откриване на информация, подчинена на темата „130 години от Освобождението”, в частност и „130 години от Освобождението на Кюстендил”. Презентациите, които предстои да видим днес, нямат състезателен характер и затова всяко училище разработи отделна подтема. Ще имаме удоволствието да видим резултатите от съвместните ни проучвания.

Учениците от ОУ „Проф. Марин Дринов” ще ни покажат своята презентация, която проследява по-важни моменти от Руско-турската освободителна война. /Презентация – 10 мин./

Символ на национално-освободителните борби и освобождението на град Кюстенил от турско робство е Дядо Ильо Войвода. Презентация за живота и хайдушките подвизи на своя патрон Ильо Войвода ще ни представят учениците от ОУ „Ильо Войвода”: Презентация – 10 м/

Ценни съюзници на руските войски в руско-турската освободителна война били българските опълченци. Учениците от ОУ „Христо Ботев” ще представят галерия на кюстендилски опълченци, участвали в руско-турската война.     /Представяне - постер/

България изразява признателността си към своите освободители, като увековечава подвига им в многобройни паметници в цялата страна. Учениците от ОУ „Св. Паисий Хилендарски” ще ни запознаят с такива паметници в нашия край.

/Представяне – презентация и стихотворение /

Сега г-жа Пейчева - директор на РБ „Емануил Попдимитров” ще поднесе своя поздрав към всички участници, осъществили тази чудесна вечер, посветена на Освобождението на България и ще връчи Удостоверение „Приятели на библиотеката”.

\Г-жа Пейчева връчва на представители на училищата Удостоверение „Приятели на библиотеката” и книги\